Tulppa-ryhmässä tieto, tunne ja kokemusperäiset esimerkit johdattavat sydänterveelliseen elämään. Sote-uudistuksen on taattava ehjä hoitopolku myös sydänpotilaille.

Ylen uutiset  kertoi hallitusohjelman historiallisista kirjauksista kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi. Uutisessa siteerattiin myös jo edellisen hallituksen hienoa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa, jonka mukaan 20 %:n lisäys kävelyssä ja pyöräilyssä toisi noin 4 miljardin euron terveyssäästöt vuodessa.

4 miljardia on todella paljon rahaa.

Euroopan sydänverkosto arvioi, että noin 80 % sydäntapahtumista olisi ollut ennaltaehkäistävissä. Suomalaiset arviot ovat samaa mittaluokkaa. Samoin ovat yleisesti arviot siitä, että sydän- ja verisuonitautien takia menetetään eniten potentiaalisia hyviä elinvuosia. Siis enemmän kuin minkään muun sairauden.

80 % on paljon, laski sitä sitten rahassa, saati inhimillisillä arvoilla. Mikä hinta voi ylipäätään olla sillä, että lapsi saa nauttia isovanhempien seurasta koko nuoruutensa ja varhaisaikuisuutensa verrattuna siihen, että käsitys isoisästä on vain haalistuva kuva lapsen ristiäisistä?

Hoitoketjut ehjiksi

Tässä kirjoitussarjassa on jo kuvattu, kuinka Suomessa sydänkohtausten ja muiden sydäntapahtumien hoito erikoissairaanhoidossa on maailmanluokkaa.

Mutta sen jälkeen, kun hoidon pitäisi estää uusi kohtaus tai muu sairauden eteneminen, hoitoketju on hyvin katkonainen tai katkeaa kokonaan. Sekundaaripreventio, kuten sydänkuntoutus, on sekä kansanterveydellisesti että -taloudellisesti erittäin kannattavaa, mutta silti sen toteutus vaihtelee jopa niin dramaattisesti, että neljännes pallolaajennuspotilaista ei lunasta edes ensimmäistä kolesterolilääkettään.

Tähän on saatava muutos. Sote-uudistuksen on johdettava ehjiin hoitoketjuihin koko maassa.

Panostus elämäntapavalmennukseen säästää

Senkin jälkeen, kun sote-uudistuksen myötä hoitoketjua johdetaan rationaalisesti ja tehokkaasti ja potilaan tieto kulkee jouhevasti, jää vielä monilla paikkakunnilla kehittämistä siihen, miten sydänkuntoutus toteutetaan niin, että se on oikeasti vaikuttavaa.

Jos lääkehoidon tärkeyttä ei ymmärretä, kuinkahan hyvin elämäntapamuutostarpeet sisäistetään?

Sydänliitto on kehittänyt ryhmävalmennusmallin nimeltä Tulppa. Tulppa-ryhmiin ovat tervetulleita valtimotautia, kuten sepelvaltimotautia sairastavat, tyypin 2 diabeetikot, aivoverenkiertohäiriön sairastaneet ja kaikki valtimotaudin riskissä olevat. Yhteistyömme Diabetes- ja Aivoliiton kanssa sekä Yksi Elämä -verkostossa ovat tärkeitä, koska tarvittava elämäntapavalmennus on näille kaikille ryhmille sama.

Sote-rahoituskriisin keskellä näkee aika ajoin puheenvuoroja siitä, että elämäntapamuutos on kunkin yksilön omalla vastuulla ja julkinen raha ei riitä kustantamaan jokaiselle omaa personal traineriä. Näkemys on perusteeton monella tapaa jo siksi, että se perustuu lääketieteellisesti väärään arvioon siitä, että sairastumisriskimme ja kykymme ”elää fiksusti” olisivat kaikilla samanlaiset perimästämme ja elinympäristöstämme riippumatta.

Valmennuksen hinta on kuitenkin ihan aito kysymys, vaikka se maksaakin itsensä vuosien varrella takaisin. Siksi olemme kehittäneet Tulppa-ryhmävalmennuksen, jossa sydänhoitajan tai fysioterapeutin lisäksi noin kymmenen kuntoutujan ryhmää tukee kaksi vertaistukihenkilöä. Kokouksia on aluksi viikoittain kahdeksasta kymmeneen ja sen jälkeen valtimotaudin riskitekijöiden muutoksia seurataan vielä muutamia kertoja seuraavan vuoden aikana.

Keskustelua kasvokkain ja verkossa

Kansainvälisistä tutkimuksista tiedämme, että Tulppa-valmennuksia vastaavat valmennukset toimivat. Sydänliitto on käynnistänyt Tulppaa koskevan vaikuttavuustutkimuksen, jonka tuloksia saadaan ensi vuoden puolella. Aiempien seurantakyselyidemme perusteella meillä on jo aika hyvä käsitys siitä, kuinka Tulppa-ryhmäläisten voimavarat kehittyvät koskien muun muassa lääke- ja omahoitoa, liikuntaa ja muita elintapoja, mielen hyvinvointia, seksuaalisuutta ja ihmissuhteita.

Tulppa-valmennus on käytössä jo 14 sairaanhoitopiirin kunnissa 26:sta. Tavoitteemme on, että sote-uudistuksen myötä se saadaan kaikkialle Suomeen.

Me tiedämme, että pelkkä tiedon jakaminen lehtisin tai netissä ei riitä suurimmalle osalle ihmisistä. Tulppa-kokouksissa vältetään yksisuuntaista luennointia, tehdään ja keskustellaan yhdessä paljon ja muutokseen ohjataan vertaistukijoiden esimerkein ja ammattilaisten taitavalla ja kannustavalla viestinnällä.

Palataan siihen 4 miljardiin ja 80 %:iin. Tulppa-valmennuksella lisätään ihmisten liikettä niin jaloin kun pyörällä. Tulppa kannattaa sen osallistujille, mutta myös rahakirstun vartijoille.

Kirjoittaja: Tuija Brax, pääsihteeri, Sydänliitto

Lisätietoa: www.tulppakuntoutus.fi

--

FIN-PS-NPS-0819-077053, 08/2019