Suomi on kansainvälisillä mittareilla mitattuna hyvinvointivaltio, missä asuu maailman onnellisinta kansaa. Miltä työikäisten terveys näyttää kansantalouden näkökulmasta?

Varman uusi ylilääkäri Jan Schugk on seurannut suomalaisten työterveyttä usealta eri näköalapaikalta. Hänen työskennellessään Nokiassa 2000-luvun alussa työterveyshuollossa ryhdyttiin puhumaan työterveyden, työkyvyn ja työn tuottavuuden yhteydestä. Siihen asti tekeminen oli painottunut erilaisten työperäisten vaivojen diagnosoimiseen ja hoitoon.

Kansainvälisissä työterveyshuollon ja työturvallisuuden vastuutehtävissä Schugk näki toisenlaisen maailman. Tällä tarkoitetaan maita, joissa esimerkiksi työkyvyttömyyden ajalta ei makseta mitään. Tuota vertailukohtaa vasten suomalaisten työterveyden ympärille rakentunut tukiverkko on monella tapaa ainutlaatuinen.

“Antaisin suomalaisten työikäisten terveydelle kouluarvosanan 8+. Olemme paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin lukuunottamatta nuorempia sukupolvia. Kyselytutkimusten mukaan ihmiset myös kokevat oman terveytensä kohentuneen”, iloitsee Schugk.

Hyvästä tilanteesta huolimatta nuorten mielenterveysongelmat ovat huolestuttava trendi, joka on seurausta modernin tieto- ja palvelutyön psykososiaalisesta kuormittavuudesta. Tämän päivän henkinen vaatimustaso on takavuosien ruumiillista työtä kovempi.

“Tukkeja pystyi nostelemaan metsässä hieman alakuloisenakin. Nykyisin toimitaan enemmän asiakasrajapinnassa”, Schugk toteaa.

Työkyvyttömyyseläke ei saa olla ensimmäinen vaihtoehto

Kansantaloutta ajatellen harmaantuva väestö ja syntyvyyden lasku ovat huolestuttavia suuntauksia, jotka kytkeytyvät työuriin ja niiden pidentämiseen. Tässä onnistuminen edellyttää työterveyden edistämistä, työkyvyttömyyden ehkäisemistä ja työeläkejärjestelmän kehittämistä. Taloudellisesti on mahdotonta ajatella, että kaikki voisivat vain astua työelämästä sivuun. Ensi heinäkuussa SuomiAreenan Suomi Terveystarkastuksessa -tapahtumassa puhuva Schugk haluaakin pohtia kriittisesti talouden ja työterveyden yhteyttä.

“Olemme rakentaneet Suomesta hyvinvointiyhteiskunnan, joka on tältä osin kallis ja hyväksyy käyttämättä jääneiden työvuosien tuhlaamisen. Jos ihminen saa työkyvyttömyyseläkettä 2000 euroa tai alaa vaihtamalla 3000 euroa miinus verot, niin ennenaikainen eläköityminen alkaa houkutella”, hän näpäyttää.

Jan Schugk iloitsee siitä, että tutkimuksissa ihmiset kokevat oman terveytensä kohentuneen.

Keskustelu aiheesta ei voisi olla ajankohtaisempi, sillä työkyvyttömyyseläkkeiden pitkään jatkunut lasku kilpistyi 2017–2018 seitsemän prosentin kasvuun. Tilastopiikin taustalla ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveysongelmat. Rumaa päätään nosti erityisesti masennus, jonka kasvusta on ollut jo viitteitä nuorten ja naisten parissa. Se ei kuitenkaan riitä selittämään näin merkittävää lyhyen aikavälin muutosta.

“Ilmiö saattaa liittyä ihmisten kokeman epävarmuuden lisääntymiseen, jota ruokkivat esimerkiksi digitalisaatio, terrorismi ja ilmastonmuutos. Niiden lisäksi meidän tulisi kysyä, tekeekö sosiaalisessa mediassa tapahtuva jatkuva vertailu ihmisistä onnettomia”, summaa Schugk.

Somen koukuttavuudesta kielii myös se, että suomalaiset nukkuvat entistä vähemmän. Univajeen tiedetään altistavan meidät masennukselle ja ahdistukselle. Siksi esimerkiksi digipaasto tai älypuhelimen käyttöä rajoittava sovellus voi kohentaa hyvinvointia.

“Vapaa-ajalla kannattaa hakea sellaisia ärsykkeitä, joita työ ei tarjoa. Tietotyöläinen voi mennä luontoon ja fyysistä työtä tekevä hakeutua esimerkiksi teatteriharrastuksen pariin”, neuvoo omaa terveyttään taiteella, luonnolla ja kirjallisuudella vahvistava Schugk.

Jan Schugk jatkaa aiheesta kesän kiinnostavimmassa terveysalan tapahtumassa Porissa 17.7.2019. Suomi Terveystarkastuksessa -tapahtuma kokoaa yhteen alan ammattilaiset ja päätöksentekijät pohtimaan suomalaista terveyttä nyt ja tulevaisuudessa. Katso ohjelma ja ilmoittaudu täällä.

Jan Schugk

  • Syntynyt Helsingissä vuonna 1966
  • Puoliso ja kaksi tytärtä
  • Lääketieteen lisensiaatti
  • Ylilääkäri, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma (huhtikuu 2019 - )
  • Toiminut Varmassa aikaisemmin projektijohtajana sekä työskennellyt Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa asiantuntijalääkärinä. Ollut Nokian palveluksessa erilaisissa työterveyshuollon ja työturvallisuuden vastuutehtävissä Suomessa ja kansainvälisesti.
  • Harrastukset: Luonto, liikunta ja moottoripyöräily
  • Omasta terveydestä huolehtimisen motto: Löydä jokaisesta päivästä jotain innostavaa, jotain uutta opittavaa!

Teksti: Ari Rytsy Kuvat:Ville Rinne