Sammio
Haku
Kaupallinen yhteistyö

Ruskoaho: Joustavuus on ydinkysymys lääkekorvausjärjestelmän uudistamisessa

Professori Heikki Ruskoaho saapuu Suomi Terveystarkastuksessa -tapahtumaan puhumaan lääkekorvausjärjestelmän kehittämisestä. Ruskoaho viimeistelee parhaillaan selvitystyötä aiheesta. Tapahtumalta hän odottaa asiallista keskustelua, joka vie asioita eteenpäin.

Aiheesi on ”Lääkekorvausjärjestelmän kehityssuuntia”. Kuinka paljon lääkekorvausjärjestelmä tarvitsee joustavuutta tulevaisuudessa, onko ehdollinen korvattavuus tai muut vastaavat mallit tulleet jäädäkseen?

– Mielestäni ydinkysymyksiä uudistamisessa ovat nimenomaan joustavuus ja harkinnanvaraisuus: Miten menetellään, jotta saataisiin tarpeelliset lääkkeet potilaiden käyttöön ja toisaalta se, miten yksilölliset erityistilanteet huomioidaan meidän lääkekorvausjärjestelmässä. Suomella on tällä hetkellä aika lailla kansansairauksiin pohjautuva järjestelmä. Ehdollisen korvattavuuden malli, josta on tullut myönteisiä kokemuksia, olisi hyvä vakinaistaa, sanoo professori Ruskoaho.

Uudistamiseen vaikuttavat muun muassa muuttuva lääkehoito, lääkkeiden määrän kasvu ja lääkekehitys sekä kustannusten nousu. Ruskoahon mukaan kehittämistarpeet liittyvät myös vahvasti sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteen ja palvelujen uudistukseen.

– Meidän täytyy ratkaista lääkekorvausjärjestelmään liittyvät kysymykset ja julkisen lääkekustannusten rahoitus myös tulevissa sotejärjestelmissä.

Mitä odotat tapahtumalta ja kesän SuomiAreenalta?

– Olen ollut kerran paikalla Suomi Terveystarkastuksessa -tapahtumassa aikaisemmin kuulijana ja tapahtumasta jäi myönteinen kokemus. Tällä kertaa odotukset ovat vähän korkeammalla, koska olen itse mukana puhujana.

– Toivon tietenkin asiallista keskustelua, joka vie asioita eteenpäin. Kun raportti on valmistunut, on mukava kuulla kommentteja ja keskustella siitä, millä tavalla voitaisiin edistää asioita. SuomiAreenaankin aion osallistua ainakin keskiviikkona. Se on mukava kesätapahtuma, joka toivottavasti tuo ihmisiä yhteen. Sehän on tärkeää kesällä.

Ilmoittaudu Suomi Terveystarkastuksessa -tapahtumaan tästä

Logo: Suomi Terveystarkastuksessa 17.7.

Suomi Terveystarkastuksessa 17.7.

Kesän kiinnostavin terveysalan vaikuttajatilaisuus kokoaa ammattilaiset ja päätöksentekijät yhteen pohtimaan suomalaista terveyttä nyt ja tulevaisuudessa. Suomi Terveystarkastuksessa tiivistää tuoreimman tiedon ja parhaat käytännöt.

Kesän huipputapahtumassa pureudutaan kolmeen teemaan tärkeään teemaan

  • EU-puheenjohtajamaan kilpailukyky puntarissa.
  • Vaikuttavaa terveyttä kaikille
  • Työelämä - Kuinka pidämme kaikki mukana

Kesällä 2018 Suomi Terveystarkastuksessa -päivä kokosi Poriin yli 200 terveysalan päättäjää, vaikuttajaa ja ammattilaista terveydenhuollon ajankohtaisimpien teemojen äärelle.

Katso Suomi Terveystarkastuksessa 2019 ohjelma almatalent.fi/meditapahtumat ja ilmoittaudu mukaan!

Katso kaikki sisällöt »