Sammio
Haku
Kaupallinen yhteistyö

Tieto lisää terveyttä

Tieto lisää terveyttä

Kuvittele, että olet menossa lääkärintarkastukseen. Sitä ennen älypuhelimesi sovellukseen yhdistetty aktiivisuusrannekkeesi on kirjannut päivän askelmääräsi ylös, olet merkannut oman vointisi ja tuntemuksesi ja siinä samassa myös päivittäisen lukeman puntarista. Viime yön unenlaatusikin on tallentunut samaan paikkaan.

Vastaanotolla lääkäri avaa potilastiedot näytölleen. Sieltä löytyvät sinun kirjaamasi hyvinvointi- ja terveysdata, koska olet antanut suostumuksesi sille, että lääkäri saa nähdä tietosi.

Tämä on pian terveydenhuollossa arkipäivää. Testaukset ovat parhaillaan käynnissä, kun pilottikäyttäjät tallentavat erilaisten aktiivisuusmittareiden tuottamia hyvinvointitietojaan Omakantaan.

Omahoitoon uutta tukea

Keväällä käyttöön otettu Omakannan Omatietovaranto on tallennusalusta erilaisilla sovelluksilla tuotettavalle hyvinvointitiedolle. Kun asiakastietolainsäädäntö antaa mahdollisuuden, tietoa voidaan välittää myös terveydenhuollolle, analysoida ja tuottaa lisää tietoa ihmisille heidän terveydentilastaan. Myös puolesta-asiointi mahdollistuu eli alaikäisen tai ikäihmisen tietoja voi hallinnoida siihen nimetty läheinen.

Suomalaiset ovat jo ottaneet Omakannan sananmukaisesti omakseen. Sitä käyttää jopa 2,5 miljoonaa suomalaista ja määrä kasvaa koko ajan. Reseptipalvelun myötä ihmiset ovat tottuneet käyttämään Omakantaa, joten aika on otollinen myös siihen, että palvelua aletaan hyödyntää laajemminkin turvalliseen tiedonjakamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon ja kansalaisen välillä.

Omatietovaranto palvelee niin potilasta kuin hoitohenkilökuntaa. Ammattilainen voi suunnata työtään ja resurssejaan aiempaa järkevämmin, hoitoon sitouttamiseen saadaan uusia työkaluja, ja kun yhteydenpito helpottuu, ei fyysisiä käyntejä tarvita yhtä paljon kuin ennen.

Palveluiden ekosysteemi

Seuraava tärkeä askel on, että eri palveluntuottajien ja palveluiden ekosysteemi lähtee rakentumaan Omatietovarannon ympärille. Omatietovarantoon voidaan yhdistää erilaisia sovelluksia ja laitteita, jotka kannustavat kansalaisia pitämään huolta hyvinvoinnistaan. Kansalaisella on luonnollisesti täysi valta siihen, mitä tietoja haluaa Omakantaan syöttää milläkin sovelluksella.

Sovelluksille on laadittu kansalliset hyväksymiskriteerit, joihin sovellustoimittajien tulee sitoutua, samoin kuin toimitusehtoihin. Tämän lisäksi sovellusten tulee läpäistä Kanta-palveluiden hyväksyntätestaus.

Uskon, että tiedon lisääntyminen muuttaa ihmisten käyttäytymistä ja sitouttaa hoitoon. Kroonisten sairauksien yhteydessä kotiseuranta ja hoitotoimenpiteet tulevat teknologian avulla entistä helpommiksi. Ja tämä johtaa lopulta toivottavasti siihen, että voimavaroja voidaan kohdentaa yhä paremmin sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sitä kautta syntyy paitsi kansanterveyttä myös kustannussäästöjä.

Pirjo Vuorikallas, asiakkuusvastaava, Kela, Kanta-palvelut

Logo: Suomi Terveystarkastuksessa 17.7.

Suomi Terveystarkastuksessa 17.7.

Kesän kiinnostavin terveysalan vaikuttajatilaisuus kokoaa ammattilaiset ja päätöksentekijät yhteen pohtimaan suomalaista terveyttä nyt ja tulevaisuudessa. Suomi Terveystarkastuksessa tiivistää tuoreimman tiedon ja parhaat käytännöt.

Kesän huipputapahtumassa pureudutaan kolmeen teemaan tärkeään teemaan

  • EU-puheenjohtajamaan kilpailukyky puntarissa.
  • Vaikuttavaa terveyttä kaikille
  • Työelämä - Kuinka pidämme kaikki mukana

Kesällä 2018 Suomi Terveystarkastuksessa -päivä kokosi Poriin yli 200 terveysalan päättäjää, vaikuttajaa ja ammattilaista terveydenhuollon ajankohtaisimpien teemojen äärelle.

Katso Suomi Terveystarkastuksessa 2019 ohjelma almatalent.fi/meditapahtumat ja ilmoittaudu mukaan!

Katso kaikki sisällöt »